Mutkien kautta maaseudulle
Mutkien kautta maaseudulle
Helsingistä kotoisin oleva Anssi Kemppinen viihtyi jo nuorena maalla. Hän arvelee vielä asettuvansa maatilalle, jossa kasvaa hänen tuolloin istuttamaansa metsää.
Anssi Kemppinen on asunut elämänsä aikana kuudella paikkakunnalla ympäri Suomea. Nyt tilanne on riistäytynyt käsistä, sillä hänellä on yhtä aikaa kolme eri osoitetta.
– On se vähän liikaa, kun on kolme tiskiallasta, jotka pitää siistinä, ja kolme kotivakuutusta, Anssi toteaa.
Autokin on kuulemma täynnä tavaraa, sillä ihan kaikkea ei halua hankkia kolmea kappaletta. Esimerkiksi kumisaappaat kulkevat peräkontissa mukana paikasta toiseen.
Eniten Anssi majailee Parikkalassa. Alun perin hän päätyi Etelä-Karjalan kuntaan yhdessä vaimonsa kanssa, ja pariskunta kasvatti siellä kaksi tytärtään.
Nyt Anssi on eronnut ja tyttäret ovat muuttaneet opiskelujen perässä muualle, mutta työ Parikkalan-Rautjärven Sanomien päätoimittajana sitoo paikkakunnalle.
Majapaikka löytyy myös Etelä-Savosta nuoremman tyttären kanssa samasta kämpästä. Isä haluaa olla apuna ja tukena käytännön asioissa tyttären aloitettua vasta lukion Savonlinnassa.
Kolmas asunto, tai oikeastaan maatila, sijaitsee Pohjois-Savossa.
– Tyttärien kanssa perittiin maatila Iisalmesta. Se toi uuden näkökulman, kun sitäkin pitää hoitaa, maakunnasta kesken ajomatkan haastatteluun pysäytetty Anssi kertoo.
Kuva Uudessa tehtävässään Anssi Kemppinen juurruttaa pohjoissavolaisia kuntia
tekemään ilmastotyötä. Hän on itse osallistunut ilmastotalkoisiin istuttamalla
metsää.
Sukutila on Anssille lapsuudesta tuttu, sillä hänen isänsä on sieltä kotoisin. Siellä stadilaispoika oppi lypsämään lehmät ja seivästämään heinät. Myös metsänhoitotyöt kävivät tutuiksi.
– On aika monta puuta, jotka olen elämäni aikana sinne istuttanut. Se kiinnittää vielä
enemmän itseä sinne.
Anssi piipahtaa välillä lämmittämässä tilan päärakennusta, vaikka siellä peruslämpö onkin päällä. Talven lumitöitä varten hän hankki traktorin ja tulevaisuuden mahdollisia lisäansioita silmällä pitäen istutti pensasmustikoita. Viljelyoppia tarjosi Savon ammattiopiston marjatilayrittäjän koulutus.
Katseen suuntauduttua yhä enemmän kohti Pohjois-Savoa Anssia alkoi kiinnostaa alueella työllistyminen. Siihen tarjoutui tilaisuus, kun hänet valittiin ilmastokoordinaattoriksi SISU-hankkeeseen. Kyse on ryhmähankkeesta, jota Pohjois-Savon alueella toteuttaa Kehitysyhtiö SavoGrow Oy. Siinä on tavoitteena juurruttaa
ilmastotyötä kuntiin. Ympäristöekonomiksi aikoinaan kouluttautuneelle työ on ollut mieluista.
– Se on just sellaista haastavaa, mitä on kiva monen vuoden työrutiinin jälkeen tehdä. Tuntuu, että oppii taas uutta. Se antaa virtaa elämään.
Anssi kiittelee etätyömahdollisuuksia, sillä ilman niitä hän ei pystyisi hoitamaan päätoimittajan työtään ja puolipäiväistä ilmastokoordinaattorin tehtäväänsä. Siitä
huolimatta ajokilometrejä kertyy.
Anssi kertoo, että vaikka ajaessa on aikaa seurata radiouutisia ja pitää yllä kielitaitoa kuuntelemalla Radio Vegaa, se on alkanut turruttaa. Kahden vaativan työn hoitaminen syö myös vapaa-ajan olemattomiin.
– Yhtälö ei ikävä kyllä nyt toimi. Jokin ratkaisu pitää tehdä.
Pitkällä tähtäimellä Anssi Kemppinen näkee asuvansa istuttamiensa metsien äärellä. Hän on opettanut myös tyttärensä istuttamaan puita. Kaupunki ei pitkäaikaisena asuinpaikkana houkuttele, vaikka Helsingissä on mukava käydä lapsuuden ja nuoruuden
aikaisissa paikoissa. Kerrostaloasunto voi siis vielä tulla kyseeseen.
– Jos olisi rahaa, ostaisin kesämökin Helsingistä.
Lempipaikka:
Omat metsät. Ja tuvan keinutuoli, jossa jo lapsena tuli kiikuttua
Mihin viet vieraasi:
Tilan pihalle, kesäillat ovat hienoja
Lempiherkku:
Muurinpohjaletut, päälle voita ja juustosiivuja
Tapahtuma jota en halua missata:
Juhannus omissa oloissa
Motto:
Etsi viisautta, viisastu
Teksti ja kuvat Sari Toikkanen
Tarina on osa Monipaikkaisuuden monet kasvot -julkaisua