Siirry sisältöön

Hakuilmoitus monipaikkaisuuden kehittämispiloteiksi

Hakuilmoitus monipaikkaisuuden kehittämispiloteiksi

Julkaistu: 15.8.2024
Tule edistämään monipaikkaisuutta Pohjois-Savossa konkreettisilla teoilla! Etsimme aktiivisia kuntia tai kyliä pilotoimaan monipaikkaisuuden kehittämistä ja sen myötä luomaan yhdessä Pohjois-Savosta monipaikkaisuuden mallimaakuntaa.

Monipaikkaisuus tarkoittaa sitä, että ihminen elää elämäänsä ja jakaa omaa aikaansa useamman paikkakunnan välillä olipa kyse mökkeilystä, työperäisestä asumisesta, etätöistä, matkailusta tai säännöllisistä harrastuksista.

Pilotointimahdollisuuksina ovat seuraavat kokonaisuudet:

  1. Uudet ideat kuntamarkkinointiin
  2. Etätyötilat ja -yhteisöt
  3. Osallisuus ja vuorovaikutus
  4. Oma valinta SavoGrown aiemmassa Monipaikkaisuus-hankkeessa tehdyistä toimenpide-ehdotuksista tai itse työstetty pilottiaihe

Pilotti kannattaa rajata sellaisiin monipaikkaisiin ryhmiin ja teemoihin, jotka ovat aidosti kiinnostavimpia oman kuntasi tai kyläsi lähtökohdista. Näin pääsemme tekemään oikeita asioita ja saamme niitä vietyä yhdessä eteenpäin.

Aikataulut ja hakulomake

Hakuaika on 15.8.–13.9.2024.

Hakemukset jätetään sähköisellä hakulomakkeella, joka löytyy tämän linkin takaa.

Valinnoista ilmoitetaan ensin hakijoille henkilökohtaisesti, ja jatkoon valitut pilotit julkistetaan lokakuun alussa. Pilottityöskentely asettuu pääsääntöisesti ajalle 15.10.2024–31.5.2025.

Pilottien valinta ja valintakriteerit

Kehittämispiloteiksi valitaan 5–7 kuntaa tai kylää Pohjois-Savon alueelta.

Valinnat piloteiksi tekee riippumaton asiantuntijaraati, jossa on edustettuna asiantuntijoita tutkimuksen, kehittämistyön ja kylätoiminnan saralta.

Hakemukset pisteytetään, ja pisteitä saa seuraavista asioista:

  • Pilotti-idean konkreettisuus
  • Pilotti-idean toteutettavuus
  • Kunnan sitoutuminen kehittämiseen
  • Monipaikkaisten ihmisten osallistuminen pilottiin
  • Pilotoitavan toiminnan todennäköinen juurtuminen
  • Pilotti-idean uutuusarvo

Pilottityöskentelyn sisältö

Monipaikkaisuudesta boostia Pohjois-Savon vetovoimaan -hanke tarjoaa mukaan lähteville kunnille ja kylille

  • Räätälöidyn kehittämispolun, joka rakennetaan yhdessä pilotti-idean pohjalta.
  • 3–6 tapaamista tai työpajaa, jossa pilottia viedään yhdessä eteenpäin.
  • Asiantuntijatukea
  • Tukea pilotista viestimiseen.
  • Yhteisiä verkkotapaamisia, joissa tutustutaan muiden kuntien tekemään monipaikkaisuuden kehittämistyöhön.

Monipaikkaisuudesta boostia -hanke lyhyesti

Monipaikkaisuudesta boostia -hanke auttaa Pohjois-Savon kuntia suunnittelemaan ja toteuttamaan monipaikkaisuutta edistäviä toimia ajalla 1.8.2024 – 31.7.2025.

Hankkeen tavoitteena on kehittää toimintaa, joka edistää monipaikkaisuuden hyötyjä niin monipaikkaisten ihmisten kuin kuntienkin näkökulmasta. Kuntien elinvoiman kannalta pienilläkin monipaikkaisuuteen panostavilla toimilla on mahdollista saada aikaan myönteisiä vaikutuksia.

Lisäksi hankkeessa muodostetaan toimintatapa, jonka avulla kerätään säännöllisesti tietoa maakunnan monipaikkaisista henkilöistä. Kehittämistä rahoittaa Pohjois-Savon liitto AIKO-rahoituksella.

Hakuinfot Teamsilla

Järjestämme kaksi hakuinfoa samalla sisällöllä Teams-yhteydellä. Aikaa on varattu myös kysymyksille. Infot järjestetään to 22.8. klo 13–14 ja ke 28.8. klo 8.30–9.30. Voit klikata itsesi mukaan Teams-kokoukseen päivämäärän kohdalla olevista linkeistä tai pyytää Hanna Moilasta lähettämään suoran kalenterikutsun.

Ensimmäisen infotilaisuuden alussa oleva alustus nauhoitetaan ja sen voi katsoa tästä linkistä. Hakuinfon diat voi katsoa täällä.

Kysy lisää!