Siirry sisältöön

Yhteisöjen toimintaa näkyväksi SavoGrown alueella

Yhteisöjen toimintaa näkyväksi SavoGrown alueella

Julkaistu: 12.9.2024
SavoGrown koordinoima Mutkatonta kotoutumista -hanke kiertää syksyn 2024 aikana kuntien järjestöilloissa. Tavoitteena on koota alueen yhdistysten kokemuksia maahanmuuttajista sekä yhdistysten ja yhteisöjen toimintaa uusille asukkaille.

Mukaan pääsy paikallisiin yhteisöihin on tärkeä osa onnistunutta kotoutumista. On hyvä yhdessä miettiä, miten järjestöjen ja yhteisöjen toiminta ja osaaminen ovat löydettävissä uusille kuntiin muuttajille sekä heidän kanssaan työtä tekeville.

Olemme mukana seuraavasti:
  • 9.9. klo 18:00 Tervo, kirjasto
  • 23.9. klo 18:00 Rautalampi, kunnanvirasto
  • 2.10. klo 18:00 Pielavesi, Valtuustosali
  • 3.10. klo 18:00 Vesanto, Kirjastokammari
  • 8.10. klo 17:00 Keiteleen hyvinvointirukkanen
  • Suonenjoen järjestötapaamiset täydennetään tähän viestiin.

Tapaamisten pohjalta rakennamme karttaa paikallisten järjestöjen ja yhteisöjen kotoutumista tukevasta toiminnasta. Kannustamme järjestöjä ja yhteisöjä ilmoittamaan toiminnastaan kuntien kotisivuilla sekä lähellä.fi palvelussa.

Taustalla kotoutumislain muutos ja kuntien väestökehitys

Vuoden 2025 alussa astuu voimaan uusi kotoutumislaki, jonka myötä kuntien rooli ja vastuut kotouttamisen järjestämisessä tarkentuvat. Lain tavoitteena on tehostaa maahanmuuttajien kotoutumista ja edistää heidän yhdenvertaisia mahdollisuuksiaan osallistua yhteiskuntaan.

Lain tarkoituksena on parantaa maahanmuuttajien sopeutumista Suomeen sekä tukea heidän integroitumistaan työelämään ja yhteiskuntaan. Laki korostaa kuntien roolia kotouttamispalvelujen järjestämisessä ja vahvistaa yhteistyötä muiden paikallisten toimijoiden kanssa, kuten sosiaali- ja terveyspalvelujen, työllisyyspalveluiden ja kolmannen sektorin kanssa.

Hyvällä ja sujuvalla kotoutumisella vahvistamme väestökehitystä myös pienissä kunnissa, joiden vahvuutena on yhteisöllisyys.

Mutkatonta kotoutumista -hankkeessa vahvistamme kuntien asiakaslähtöistä ohjauksen ja neuvonnan palvelua ja uusien asukkaiden alkuvaiheen kotoutumista.