Siirry sisältöön

Kirjallisuusselvitys koivumahlan yhdisteistä

Kirjallisuusselvitys koivumahlan yhdisteistä

Julkaistu: 22.10.2024
Koivumahla on perinteinen ja ravinteikas juoma, mutta saattaa sisältää myös terveydelle haitallisia raskasmetalleja. Raskasmetallien konsentroituminen pitää ottaa huomioon, jos mahlasta valmistetaan koivusiirappia, toteaa Itä-Suomen yliopiston kirjallisuuskatsaus.

Elintarviketurvallisuuden varmistaminen ja analytiikan kehittäminen (ELTUVA) -hankkeessa kehitetään menetelmiä elintarvikkeiden jäljitettävyyden tueksi ja elintarvikepetosten tunnistamiseksi. Osana elintarvikepetosten torjunnan työpakettia Itä-Suomen yliopisto kokosi kirjallisuuskatsauksen siitä, mitä jo tiedetään koivumahlan yhdisteistä.

Koivumahla sisältää pääosin vettä, mutta myös monipuolisesti erilaisia yhdisteitä. Koivumahlan yhdisteiden määrään ja pitoisuuksiin vaikuttavat muun muassa koivulaji, puun koko ja ikä, mahlan erittymisen vaihe, vuorokaudenaika, puun kasvuolosuhteet ja ilmasto-olosuhteet.