Siirry sisältöön

Kala-alalle elinkeinon aktivointihanke

Kala-alalle elinkeinon aktivointihanke

Julkaistu: 16.12.2024
Kala-ala kaipaa uusia tekijöitä! Kalastajien määrä on selvästi vähentynyt, vaikka kalastusta pitäisi lisätä niin ympäristöllisistä kuin ravitsemuksellisistakin syistä.

Kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoitteena on, että kotimaisen kalan kulutus kaksinkertaistuu vuodesta 2021 vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteen täyttymiseksi suomalaisten tulisi syödä 27 miljoonaa kiloa enemmän kotimaista kalaa kuin vuonna 2021. Kalastajien havaintojen mukaan myös kalakantojen kehitys vaatisi kalastustoiminnan lisäämistä järvialueilla. Paikoitellen kalakannat alkavat vinoutua, mikä saattaa pitkällä aikavälillä heikentää järvivesien tilaa.

Uusi hanke poistamaan elinkeinokalatalouden esteitä

SavoGrow on saanut rahoituksen Kalasta kasvua -kalastuselinkeinon aktivointihankkeelle, jonka päätavoite on elinkeinokalatalouden esteiden poistaminen sekä uusien kalastajien ja kalaa jalostavien toimijoiden saaminen SavoGrown alueelle: Suonenjoelle, Rautalammille, Vesannolle, Tervoon, Pielavedelle ja Keiteleelle.

Kohderyhmänä hankkeessa ovat SavoGrown alueen ja sen ympäristökuntien kalastajat, kalastuselinkeinosta ja kalan jalostuksesta kiinnostuneet henkilöt ja yritykset sekä vesialueiden omistajat.

Alueella sijaitsee monta isoa vesistöä, kuten Nilakka, Keitele, Niinivesi, Iisvesi, Pielavesi. Alue kuuluu pääosin Rautalammin reitin ja Päijänteen vesistöön. SavoGrown alueella on kymmenen ensimmäisen luokan kaupallista kalastajaa. Toisen luokan kaupallisia kalastajia on 32. Samojen järvialtaiden äärellä Keski-Suomen puolella, varsinkin Viitasaarella on myös aktiivista kalastustoimintaa. Alueella sijaitsee myös kaksi kuntien omistamaa kala-asemaa, Pielaveden Säviällä ja Vesannolla. Vesannon irtopakastuslaitoksessa on käsitelty aiemmin lähes kaikki Suomen irtopakastettu muikku. Tällä hetkellä laitos etsii uutta toimijaa.

Kalastuslupien saantia hankaloittaa paikoitellen vesialueiden omistuksen pirstaleisuus. Hankkeen toiminta-alue on pääasiassa kolmen kalastusalueen alueella; Rautalammin reitin-, Pielavesi-Nilakan – ja Keiteleen kalatalousalueella. Pieni osa Ylä-Savon kalatalousalueesta on Pielaveden puolella. Nämä kolme kalatalousaluetta muodostuvat vajaasta 250 osakaskunnasta. SavoGrown kuuden kunnan alueella toimii noin 180 osakaskuntaa.

Hankkeen toimenpiteitä

Hankkeen keskeisinä toimenpiteinä ovat kalastuselinkeinon kehittämistarpeiden selvittäminen ja alueen elinkeinokalastuksen elvyttäminen.

  • Kala-alan kehitystarpeita ja kasvua estäviä pullonkauloja selvitetään haastattelemalla kalastajia.
  • Edistetään toimivaa vuoropuhelua kaupallisten kalastajien ja vesialueiden omistajien välillä ja pyritään löytämään uusia toimintamalleja. Osakaskuntia lähestytään mm. vuosikokousten yhteydessä.
  • Selvitetään muualla toimivien kalastajien kiinnostusta siirtyä kalastamaan SavoGrown alueen vesistöissä.
  • Kalastusmahdollisuuksista kootaan avoin tietopankki “Apajapörssi”, johon kirjataan mm. rantautumispaikat, lupamyyjien yhteystiedot, tietoa toimitiloista sekä kalastajia palvelevia tietoja.

Vesannon ja Säviän kala-asemien toimintamahdollisuuksista tehdään tuotannollis-taloudelliset selvitykset, jotka sisältävät mm. logistiikka- ja investointiselvityksen eli mikä on kannattava toimintasäde, kriittinen toiminta-aste sekä kaluston ja laitekehityksen tilanne. Tarkastellaan myös kala-asemien mahdollista työnjakoa. Irtopakastuksen osalta tehdään markkinaselvitystä mm. keittiömestareille.

Kalastajien välisen tieto-taidon ja kaupallisen yhteistyön lisäämiseksi järjestetään mm. ”Kalapäivät” sekä kolme tutustumismatkaa kohteisiin, jossa on toteutettu vastaavia kehittämishankkeita. Kalapäivillä kuullan ajankohtaisia asioita kalastuksesta, lupakäytännöistä, tuote-esittelyjä sekä kala-aseman kehittämissuunnitelmien esittely. Tutustumismatkat toteutetaan Hirvensalmen kala-asemalle, Kerimäen kalataloon sekä Lokan ja Porttipahdan alueelle tai Pellon kuntaan.

Kalasta kasvua -hankkeen oma sivu