Siirry sisältöön

Maaseutukuntien asuntotarjontaan tarvitaan kestäviä ratkaisuja

Maaseutukuntien asuntotarjontaan tarvitaan kestäviä ratkaisuja

Julkaistu: 14.4.2025
Asuntotarjonta on yksi avainkysymyksistä, kun maaseutumaisten alueiden kunnat pyrkivät houkuttelemaan uusia asukkaita ja torjumaan poismuuttoa. Haasteina ovat muun muassa investointien kalleus suhteessa kiinteistöjen markkina-arvoon sekä rahoituksen saatavuus. Asumisen uudet tuulet maakuntien rajoilla -hankkeen Rahoitusfoorumissa 31.3. pureuduttiin kuntien asuntokannan kehittämiseen erityisesti rahoituksen näkökulmasta.
Kamala luonto
Asumisen uudet tuulet kuvitus: Kamala Luonto, J.Vehniäinen & M.Lappalainen

Rahoitusfoorumissa 31.3. käsiteltiin ajankohtaisia rahoituskysymyksiä yhdessä rahoitusalan ja asuntomarkkinoiden asiantuntijoiden kanssa. Samalla tarkasteltiin, millaisia uusia ratkaisuja maaseutuasumiseen voidaan löytää. Yksi esiin noussut esimerkki ovat siirrettävät kodit, jotka ovat herättäneet kiinnostusta myös hankkeen strategiapajoissa.

Siirrettävät tilaelementtirakennukset ovat kunnissa entuudestaan tuttuja esimerkiksi päiväkoti- ja koulukäytössä. Asuntokäyttöön tarkoitetut siirrettävät kodit tekevät vasta tuloaan, mutta yksittäisiä toteutuksia löytyy jo eri puolilta Suomea. Tällainen koti voi olla asukkaalle houkutteleva vaihtoehto etenkin muuttuvissa elämäntilanteissa.

Rahoituksen näkökulmasta siirrettävät kodit poikkeavat perinteisistä kiinteistöistä: niiden vakuusarvo ja kiinnityskäytännöt arvioidaan tapauskohtaisesti ja käyttötarkoituksen mukaan. Tästä syystä asiasta kiinnostuneiden kannattaa olla suoraan yhteydessä rahoittajiin saadakseen ajankohtaista tietoa.

Asuntoja tulevaisuuden tarpeisiin

Yksi keskustelun teemoista oli negatiivinen kierre, joka kohtaa väestöltään väheneviä maaseutumaisia kuntia. Kun asuntojen kysyntä ja arvo laskevat, rahoituksen saaminen vaikeutuu, mikä taas hidastaa asuntotuotantoa ja heikentää alueen vetovoimaa entisestään. Talojen vakuusarvot määräytyvät paikallisen hintatason mukaan, ja ne ovat usein lähtökohtaisesti alhaisempia kuin kaupungeissa.

Vaikka pankkien rooli on usein esillä, ne eivät käytännössä voi suoraan vaikuttaa vakuusarvoihin. Nykyään kohteiden arvioinnissa käytetään puolueettomia tahoja, jotka eivät osallistu luottoprosessiin. Silti alueiden elinvoimaisuuden tukeminen on myös rahoittajien etu, ja erilaisia vaihtoehtoja etsitään tarvittaessa yhteistyössä kuntien kanssa. Myös esimerkiksi Kuntarahoitus voi osallistua hankkeisiin, mikäli sen kriteerit täyttyvät.

Suurin osa kuntien kiinteistökannasta on rakennettu yli 40 vuotta sitten. Monet asunnot ovat elinkaarensa loppupäässä, eivätkä ne usein vastaa enää nykyajan tarpeita esimerkiksi yksinasuvien määrän noustessa. Onkin tärkeää suunnitella uutta asuntotuotantoa tulevaisuuden tarpeet huomioiden. Muunneltava ja eri asukasryhmille sopiva pohjaratkaisu varmistaa, että koti vastaa tarpeisiin vielä vuosikymmenten päästäkin. Myös energiatehokkuus on yhä tärkeämpi tekijä rahoituksen saamisen kannalta.

Vetovoimatekijät esiin

Keskustelussa korostettiin myös markkinoinnin ja erottautumisen merkitystä. Rahoitus on yksi osa kokonaisuutta, mutta myös viihtyvyydellä ja houkuttelevilla tarinoilla on iso painoarvo kohteita suunniteltaessa ja asukkaita houkuteltaessa.

Onnistuneesta totutuksesta esimerkkinä nousi esiin Kiinteistö Oy Haapajärven Vuokratalojen viime vuonna valmistunut esteetön puutalokortteli, joka on herättänyt laajaa kiinnostusta. Hanke on toteutettu ARA:n avustus- ja korkotukilainan turvin, mutta vastaavaa rahoitusta ei enää ole mahdollista saada. Tarve esteettömälle ja yhteisölliselle asumiselle – erityisesti senioreille – on kuitenkin yhä kasvussa.

Tiedon ja kokemusten jakaminen on tärkeää, ja erilaisia toteutusmalleja on koottu esimerkiksi Kuntarahoituksen Ratkaisupankki-sivustolle. Sieltä löytyy kattavasti erityyppisiä ja eri alueilla toteutettuja hankkeita.

Yhtenä esimerkkinä keskustelussa tuotiin esille myös olemassa olevan rakennuskannan hyödyntäminen ja käyttötarkoituksen muuttaminen esimerkiksi palveluasumiseen. Joissakin kunnissa tätä on jo lähdetty kartoittamaan ja viemään eteenpäin.

Foorumissa painotettiin myös yhteistyön merkitystä. Tiivistä yhteistyötä tarvitaan niin kuntien eri sektorien välillä, kuin rahoittajien kanssa sekä alueellisella tasolla. Asuntotarjonta ja elinkeinoelämä kulkevat käsi kädessä, ja yhteistyöllä on mahdollista löytää paikallisiin tarpeisiin sopivia ratkaisuja – ja toteuttaa niitä.

Tämän rahapajan artikkelin on kirjoittanut freelancer toimittaja Hanna Perkkiö.

Asumisen uudet tuulet hankkeen Rahapajan asiantuntijafoorumi koostuu julkisen rahoituksen (esim. Kuntarahoitus), pankkisektorin (POP Järvi-Suomi, Joki-Pohjanmaan OP ja Savonmaan OP), asuntosijoittamisen, kiinteistönvälityksen, kuntien edunvalvonnan, poliittisten maaseutuverkostojen sekä asumisen omistusmuotoihin erikoistuneiden asiantuntijoiden edustajista. Foorumi tarjoaa kunnille tukea rahoituksen ja omistajuuden kysymyksissä, kokoaa yhteen eri toimialojen osaamista ja jakaa ratkaisuja sekä neuvoja työpajojen ja tilaisuuksien kautta kahdesti vuodessa.

Mikäli asumisen asiat kiinnostavat uusia ideoita nämäkin mielenkiintoiset luentotallenteet löydät Asumisen Uudet Tuulet Youtube kanavalta ja luentodiat Asumisen kehittämisen materiaalipankista.

Kysy lisää!