Siirry sisältöön

Tekoäly-tietopankki

Tähän tietopankkiin kerätään kansantajuista tietoa siitä, mitä hyötyä tekoälystä voisi olla mikro- ja pk-yrityksille. Tekoäly tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia tehostaa oman yrityksen toimintaa – kannattaa vain tarttua rohkeasti toimeen.

Tietopankkia päivitetään jatkuvasti. Voin lähettää toiveita sivun sisällön suhteen Elina Välkylle, yhteystiedot löydät sivun alalaidasta.

Tekoäly ei ole uusi keksintö – kaikki käytämme sitä jo

Käytämme huomaamattamme tekoälyä päivittäin. Kännykän ennustava tekstinsyöttö tai kasvojentunnistus; autojen kaistavahdit ja mukautuva vakionopeudensäädin; robotti-imurit ja älyjääkaapit; teollisuuden konenäkö; suoratoistopalvelut ja käännösohjelmat ovat esimerkkejä jo pitkään käytössä olleista tekoälyn sovelluksista.

Tekoälyn määritelmä

Tekoäly tarkoittaa tietokonejärjestelmiä tai ohjelmistoja, jotka pystyvät suorittamaan tehtäviä, jotka normaalisti vaatisivat inhimillistä älykkyyttä. Tekoäly perustuu algoritmeihin, tilastotieteeseen ja valtaviin tietomääriin, jotka opettavat järjestelmää tekemään päätöksiä.

Luovan tekoälyn tulo toi tekoälyn kaikkien saataville

Open AI julkaisi ChatGPT-keskustelurobotin marraskuussa 2022. ChatGPT tarjosi helppokäyttöisen, luonnollista kieltä ymmärtävän ja tuottavan käyttöliittymän, mikä teki siitä nopeasti suositun. Mikään järjestelmä ei ole saanut 100 miljoonaa käyttäjää yhtä nopeasti. ChatGPT:n lisäksi generatiivisen tekoälyn kielimalleja ovat mm. Claude, Copilot, Gemini, Grok ja Llama.

Generatiivinen eli luova tekoäly =Tekoäly, joka osaa luoda uutta sisältöä, kuten tekstiä, kuvia tai musiikkia.

Promptaus = tapa kertoa tekoälylle, mitä haluat sen tekevän. Prompti voi olla kysymys (”Selitä, miten aurinkoenergia toimii.”), pyyntö (”Luo aloitus blogitekstille, joka käsittelee ilmastonmuutosta.”) tai luovempi muotoilu (”Listaa ideoita ympäristöystävällisiin yritysprojekteihin.”)

Hallusinointi = Tekoälyn hallusinointi tarkoittaa tilannetta, jossa kielimalli, kuten ChatGPT, tuottaa virheellistä, harhaanjohtavaa tai täysin keksittyä tietoa, vaikka vastaus kuulostaisi vakuuttavalta ja uskottavalta.

ChatGPT:stä on helppo aloittaa

ChatGPT on keskustelurobotti, jonka voi pyytää suorittamaan esim. seuraavassa kappaleessa listattuja tehtäviä. ChatGPT:stä on olemassa ilmaisversio, jonka avulla pääsee helposti alkuun. Rekisteröidy Open AI:n sivuilla ja aloita keskustelu botin kanssa kirjoittamalla kysymyksesi harmaaseen laatikkoon sivun alaosassa.

ChatGPT:n käyttö on yhtä helppoa kuin Google-haun teko, kannattaa kokeilla! Juttele kuitenkin botille kuin ihmiselle: kysy tarkentavia kysymyksiä tai tarkenna pyyntöäsi tarvittaessa. Google-tyyliset yhden sanan haut eivät tuota kovin hyviä vastauksia.

Tekoälyn hyödyntämisessä vain mielikuvitus on rajana. Alla on listattuna luovan eli generatiivisen tekoälyn käyttökohteita niin töihin kuin vapaa-aikaankin. Kursivoitu teksti on ehdotus käskyksi (=prompti), jolla esim. Chat GPT:tä tai muuta tekoälyohjelmaa voi pyytää luomaan sisältöä.

Ideointi ja innovointi
”Keksi luontomatkailutuote, joka kiinnostaa erityisesti japanilaisia turisteja.”
”Luo innovatiivinen jälkiruokaresepti, jossa pääraaka-aineena on mansikka.”

Suunnittelu
”Suunnittele sisältörunko työpajasarjalle, jonka aiheena on pk-yritysten vastuullisuus.”

Henkilökohtainen sparraaja tai lisätyöntekijä
”Miten tekisit tästä tekstistä mielenkiintoisemman?”
”Kumpi näistä somepostaukseen suunnittelemistani kuvista herättää enemmän kiinnostusta? Perustele.”
”Miten tekisit tästä tekstistä hakukoneoptimoidun.”

Tiedon tiivistäminen
”Etsi tästä lakitekstistä kierrätystä koskevat osat ja tee pääkohdista 200 sanan tiivistelmä.”

Sisällöntuotanto
”Luo 2000 merkin blogiteksti sähköautojen yleistymisestä.”
”Tee luonnos työsopimuspohjasta kesätyöntekijän palkkaamiseen.”
”Laadi pohja parturi-kampaamon liiketoimintasuunnitelman tekoon.”

Selkokielistäminen, käännökset, oikoluku, äänensävy & saavutettavuus
”Muuta tämä viranomaisteksti selkokieliseksi.”
”Käännä tämä teksti ukrainaksi.”
”Tee tästä sähköpostista kohteliaampi.”

Datan analysointi
”Arvioi oheisen väestönkehitystilaston perusteella SavoGrown alueen tulevaa hoivapaikkojen tarpeen kehitystä.”

Aikataulutus
”Luo kolmen päivän matkaohjelma Pohjois-Savoon kansainväliselle matkanjärjestäjäryhmälle, joka on kiinnostunut erityisesti luonnosta ja retkeilystä. Sisällytä suunnitelmaan myös majoitus ja ruokailut.”

Ongelmanratkaisu
”Paljonko on 23 prosenttia 50 eurosta?”

Visualisointi, kuvien ja videoiden luonti, esitysten teko
Maksuttomalla Chat GPT:llä voit luoda jonkinlaisia kuvia ja esim. logoja. Tasokkaiden kuvien luontiin tarvitset maksullisen ohjelman.

Testiaineistojen luonti
Voit luoda helposti anonyymeja aineistoja esim. demo- ja koulutustarkoituksiin tai testaukseen.

Makrojen ja koodinpätkien tuottaminen
Tekoälyn avulla myös koodaustaidoton voi luoda toimivaa koodia.

Oman elämän apuri
Ruokalista jääkaapin tavaroista, puutarhavinkkejä, ideoita 50-vuotislahjaksi, jne.

Tekoälyn käyttö ei ole ilmastoteko

Yhden vastauksen pyytäminen ChatGPT:ltä vie saman verran sähköä kuin kymmenkunta Google-hakua. Kuvien luominen kuluttaa vielä enemmän energiaa. Mieti siis vastuullisesti, mihin tekoälyä tarvitset. Mieti ensin todelliset tarpeesi ennen kuin pyydät tekoälyä generoimaan tai analysoimaan dataa. Turhat, massiiviset pyynnöt aiheuttavat päästöjä ja kuormittavat luontoa.

Ilmainen tekoäly ei ole tietoturvallinen

Tekoäly vaatii paljon laskentatehoa, minkä vuoksi sen (tietoturvallinen) käyttö ei ole ilmaista.

”Älä syötä tekoälylle mitään, mitä et jättäisi printtinä työpöydälle.”
– Antti Merilehto –

Älä nukahda rattiin – tekoäly tekee virheitä

Kielimallit perustuvat tilastollisiin malleihin, jotka ennustavat todennäköisimmän seuraavan sanan. Ne eivät ”ymmärrä” asioita kuten ihmiset, vaan toimivat todennäköisyyksien pohjalta. Tekoälyn tuottamaan dataan ei saa luottaa liikaa tehtävissä, jotka vaativat tarkkuutta ja luotettavuutta.

Asiakaspalvelu: chattibottien käyttö asiakaspalvelussa (kts. Klarnan esimerkki), asiakaspalautteiden analysointi, ostodatan tai verkkosivujen kävijädatan analyysi, sähköpostin vakiovastausten muotoilu

Elintarvikeala: tuotekonseptointi ja ideointi, tiedonhankinta, analyysit trendeistä, raaka-aineista, aromeista, mieliteoista ja terveyshyödyistä; työkaluja sen selvittämiseen, miten raaka-aineiden vuorovaikutukset sekä fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet näyttäytyvät elintarvikkeessa; tekoälyn käyttäminen osana kuluttajakyselyjä

Matkailu: ideointi, miten tiettyä matkailijaryhmää voisi palvella paremmin; tekoälyn sparrausapu markkinointisisältösi parantamiseksi; kuvien luonti; kommunikointi asiakkaiden kanssa (chatit (jo matkan suunnitteluvaiheessa), käännökset, palautteet)

Ota yhteyttä!