Pohjois-Savon liiton logo

Monipaikkaisuudesta boostia -hanke auttaa Pohjois-Savon kuntia suunnittelemaan ja tekemään monipaikkaisuutta edistäviä tekoja.

Monipaikkaisuus tarkoittaa sitä, että ihminen elää elämäänsä ja jakaa omaa aikaansa useamman paikkakunnan välillä olipa kyse mökkeilystä, työperäisestä asumisesta, etätöistä, matkailusta tai säännöllisistä harrastuksista.

Hankkeen tavoitteena on kehittää toimintaa, joka edistää monipaikkaisuuden hyötyjä niin monipaikkaisten ihmisten kuin kuntienkin näkökulmasta. Kuntien elinvoiman kannalta pienilläkin monipaikkaisuuteen panostavilla toimilla on mahdollista saada aikaan myönteisiä vaikutuksia.

Hankkeen toimenpiteet

Hankkeen aikana (1.8.2024–31.7.2025) toteutetaan Pohjois-Savon kunnissa 5–7 pilottia, joissa lähdetään kokeilemaan ja viemään käytäntöön aiemmin työstettyjä ideoita ja toimenpiteitä monipaikkaisuuden kehittämiseksi.

Pilotointimahdollisuuksina ovat seuraavat kokonaisuudet:

  1. Uudet ideat kuntamarkkinointiin
  2. Etätyötilat ja -yhteisöt
  3. Osallisuus ja vuorovaikutus
  4. Oma valinta aiemmassa Monipaikkaisuus-hankkeessa tehdyistä toimenpide-ehdotuksista tai itse työstetty pilottiaihe

Piloteista järjestettiin Pohjois-Savon kunnille avoin haku elo-syyskuussa 2024. Näin yhdessä kehitettävät teemat nousevat kuntien omasta arjesta. Puolueeton asiantuntijaryhmä valitsi toteutettavat pilotit kuntien hakemusten joukosta.

Pilottikohteiksi valittiin Rautalammin, Kaavin, Tervon ja Vieremän kunnat sekä Maaningan ja Karttulan pitäjäraadit. 

Lisäksi hankkeessa muodostetaan toimintatapa, jonka avulla kerätään säännöllisesti tietoa maakunnan monipaikkaisista henkilöistä.

Tavoitellut tulokset

Hankkeen tuloksena mukaan lähteneet pilottikunnat ovat toteuttaneet monipaikkaisuutta edistäviä toimia pilottisuunnitelmansa mukaisesti. Pilottien tulokset kootaan yhteen ja julkistetaan ne opiksi ja inspiraation lähteeksi muillekin kunnille.

Systemaattiseen, säännöllisesti toistuvaan tiedonkeruuseen monipaikkaisista ihmisistä on löydetty yhteinen ratkaisu maakuntatasolla. Syntyvää tietoa voidaan käyttää mm. työvoimahaasteiden ratkomiseen, uusien yrittäjien saamiseen alueelle täyttämään tunnistettuja palveluaukkoja sekä viestintään ja markkinointiin.