Maahanmuuttajan palkkaaminen – opas työnantajille
Olet ottanut tärkeän askeleen kohti maahanmuuttajan palkkaamista! Löydät tältä sivulta vinkkejä, jotka kannattaa huomioida maahanmuuttajan työllistämisessä. Olemme koonneet hyödyllisiä ohjeita ja oppaita, joiden avulla pääset helposti alkuun rekrytointiprosessissa.
Jos kohtaat tilanteita, joissa tarvitset lisätietoa tai apua, älä epäröi ottaa yhteyttä kotouttamisasiantuntijoihimme. Päivitämme sivun sisältöä jatkuvasti saamamme palautteen perusteella: palvelu täydentyy ja valmistuu syksyn aikana, joten ilmoita meille, mitä asioita sivustolle tarvitset.
Ennen kuin aloitat, käy läpi seuraavat tärkeät asiat:
Ulkomaalaisten työnteko-oikeus Suomessa määräytyy kansalaisuuden mukaan.
EU-kansalaiset, samoin kuin Norjan, Islannin, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaiset, saavat työskennellä Suomessa ilman oleskelulupaa. Yli kolme kuukautta kestävä oleskelu tulee kuitenkin rekisteröidä Maahanmuuttovirastolle. Pohjoismaiden kansalaisten tulee rekisteröityä Digi- ja väestötietovirastossa. Hakija on itse vastuussa oleskelunsa rekisteröimisestä. Schengen-maan myöntämä oleskelulupa tai viisumi ei oikeuta Suomessa työskentelyyn lukuun ottamatta ulkomaalaislain 79 §:ssä erikseen nimetyissä töissä.
Työntekijä, joka on jonkun muun kuin edellä mainitun maan kansalainen eli ns. kolmannen maan kansalainen, tarvitsee työntekoa varten yleensä joko työntekijän oleskeluluvan tai muun ansiotyöhön oikeuttavan oleskeluluvan. Työntekijän oleskelulupaa haetaan silloin, kun työntekijällä ei ole muuta ansiotyöhön oikeuttavaa oleskelulupaa, eikä kyseiseen työtehtävään voida myöntää muuta oleskelulupaa ansiotyötä varten tai työtä ei voi tehdä ilman oleskelulupaa.
Sinulla on työnantajana velvollisuus varmistaa, että ulkomaalaisella työntekijällä on työnteko-oikeus Suomessa. Työnteko-oikeuden voi tarkistaa oleskelulupakortista. Jos työntekijällä ei ole voimassa olevaa oleskelulupaa tai hänen työnteko-oikeutensa on rajoitettu koskemaan esimerkiksi toisella ammattialalla työskentelyä, et voi ottaa häntä palvelukseesi ennen kuin hänelle on myönnetty asianmukainen oleskelulupa.
Maahanmuuttovirasto antaa tietoa ulkomaalaisen työnteko-oikeudesta ja siitä, millainen oleskelulupa työntekoa varten tarvitaan tai voiko työtä tehdä ilman oleskelulupaa.
Työnteko-oikeus työntekijän oleskeluluvalla
Jos hakemus on työntekijän ensimmäinen oleskelulupahakemus, tai hakemus on eri alalle kuin työntekijälle aiemmin myönnetty työnteko-oikeus, ei työntekoa voi aloittaa ennen kuin työntekijän oleskelulupa on myönnetty.
Työntekijän oleskelulupa myönnetään ammattialakohtaisesti. Työntekijän oleskelulupakortissa on mainittu ammattialat, joilla hän voi työskennellä.
Työntekoa voi jatkaa jatkolupahakemuksen käsittelyn ajan, jos jatkolupaa haetaan ennen edellisen luvan päättymistä ja työ jatkuu samalla työnantajalla tai ammattialalla.
Kannattaa aina selvittää, onko työllistämisessä mahdollisuus käyttää erilaisia työllistämisen tukimuotoja, kuten työkokeilu tai palkkatuki.
Palkkatuki
Palkkatuki on harkinnanvarainen tuki, jonka tarkoituksena on edistää työttömän työnhakijan työllistymistä. Heinäkuussa 2023 voimaan tullut uudistus mahdollistaa työnantajille palkkatuen saamisen, jos he palkkaavat työttömän työnhakijan. Tuen suuruus on 50 % palkkakustannuksista, mutta alentuneesti työkykyisen kohdalla tuki voi olla 70 %. Tietyissä tilanteissa, kuten yhdistyksen tai säätiön palkatessa työntekijän, tuki voi kattaa jopa 100 % palkkakustannuksista. Erityisesti 55 vuotta täyttäneiden työllistämisessä tuki on 70 %, eikä sen myöntämisessä käytetä tarkoituksenmukaisuusharkintaa.
Palkkatuen päätavoitteena on auttaa työnhakijaa siirtymään avoimille työmarkkinoille. Tukea voidaan myöntää henkilölle, jolla on puutteita ammatillisessa osaamisessa, alentunut työkyky vamman tai sairauden takia, tai joka on yli 60-vuotias pitkäaikaistyötön. Vaikka tuki maksetaan työnantajalle, sen myöntämisen perusteena on aina työnhakijan palvelutarve. Tuki kompensoi työntekijän alentunutta tuottavuutta ja kattaa myös työnantajan lisääntyneen ajan työntekijän ohjaamiseen.
Palkkatuen saamisen edellytykset
Palkkatukea voivat saada kaikki työnantajat (lukuun ottamatta kotitaloudet sekä valtion virastot ja laitokset). HUOM! Työsuhde ei saa alkaa ennen kuin tuen myöntämisestä on tehty päätös. Palkkatuki ei saa vääristää kilpailua, edellyttää työehtosopimuksta palkkaa ja lakisääteisten velvoitteiden hoitamista.
Mistä palkkatukea voi hakea?
TE-palvelut – Yrityksen ja työnantajan Oma asiointi
Lisätietoa palkkatuesta Työmarkkinatorista
Työkokeilu
Työkokeilu antaa henkilölle mahdollisuuden tutustua ammatteihin ja työympäristöön käytännössä, mutta se ei ole työsuhde eikä siitä makseta palkkaa. Osallistujat saavat tyypillisesti työttömyysetuutta ja kulukorvausta.
Tavoitteena on ammattivaihtoehtojen tutkiminen ja työmarkkinoille paluun tukeminen. Työkokeilun järjestäjä voi olla yritys tai julkisyhteisö ja se toimii ohjaajan ja valvojan roolissa. Työkokeilun päätteeksi arvioidaan henkilön soveltuvuutta ammattiin ja työmarkkinoille paluuta varten. Työkokeilu tapahtuu aidossa työympäristössä, ja työkokeilijan turvallisuudesta vastataan, vaikka hän ei ole työterveyshuollon piirissä. Työnantajalle työkokeilu tarjoaa mahdollisuuden tutustua potentiaalisiin tuleviin työntekijöihin.
Lisätietoa TE-palvelujen sivuilta
Oppisopimus
Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, jolla sekä uudet että nykyiset työntekijät voivat suorittaa toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai sen osia.
Koulutus voidaan toteuttaa useammassa yrityksessä, ja oppisopimuksella suoritettu tutkinto tarjoaa samat jatko-opintomahdollisuudet kuin ammattiopisto tai lukio sekä ammattiopistoa vastaavan pätevyyden. Opiskelija työskentelee ja opiskelee samanaikaisesti, saaden palkkaa ja kerryttäen työkokemusta.
Osapuoliin kuuluvat opiskelija, työnantaja, oppilaitos ja oppisopimustoimija, joka hoitaa sopimusasiat, maksaa koulutuskorvauksia ja järjestää opetuksen. Ulkomailla suoritetut opinnot ja työkokemus voidaan usein hyväksilukea Suomessa.
On hyvä varmistaa, että työntekijällä on sellainen oma pankkitili, jolle palkka Suomessa voidaan maksaa. Jos omaa pankkitiliä ei ole, niin työntekijää kannattaa heti ohjeistaa hankkimaan pankkitilin.
Työntekijälle on myös hyvä kertoa, jos palkkakuitit tulevat sähköisesti verkkopankin kautta. Kaikilla ei ole välttämättä vahvoja pankkitunnisteita, joilla he pääsevät näitä näkemään.
Työntekijä tarvitsee verokortin ja työnantajan on huolehdittava ilmoitus tulorekisteriin.
Paikalliset neuvontapalvelut:
- Keiteleen ja Pielaveden yrityksiä palvelevat: Iisalmen kaupungin Kansainvälisyyspalvelut
- Pielavedellä lisäksi: Pielaveden kunnan työllisyyspalvelut
- Rautalammilla: Rautalammin kunnan työllisyyspalvelut
- Suonenjoella: Suonenjoen kaupungin työllisyyspalvelut
- Tervo: ota yhteyttä kunnan vaihteeseen
- Vesanto: ota yhteyttä kunnan vaihteeseen
Valtakunnalliset palvelut:
- TE-palvelut: Ohjeita ulkomaalaista työntekijää palkattaessa
- Vero.fi: Verot ja maksut työnantajana
- Maahanmuuttoviraston neuvontapalvelu työnantajille
- Maahanmuuttovirasto: Työnteko Suomessa
- Työmarkkinatori: Ohjeita ulkomaalaisen työntekijän palkkaamiseen
Anu Hytönen
Palvelusuunnittelija
Mutkatonta kotoutumista -hanke